SANDIK YÖNERGESİ
OSMANİYE CEZA İNFAZ KURUMLARI PERSONELİ YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA DERNEĞİ SANDIK YÖNERGESİ
Yürürlük: 24.12.2022
BÖLÜM
I
KURULUŞ :
Osmaniye Ceza İnfaz Kurumları Personeli Yardımlaşma ve Dayanışma Dernek Tüzüğü’nün 3. maddesi 17.bendi gereğince ve aynı zamanda derneğin 18.03.2008 tarihinde yapılan ilk genel kurul toplantısında alınan karara istinaden kurulmasına karar verilen, Osmaniye Ceza İnfaz Kurumları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği yardımlaşma sandığı kurulması için hazırlanan taslak oybirliği ile kabul edilerek bu yönetmeliğin altında adları ve adresleri yazılı gerçek kişiler için kurucu Yönetim Kurulu Üyeleri tarafından 5253 sayılı dernekler kanununun 12. maddesine istinaden bir adi ortaklık hüviyetini taşıyan yardımlaşma sandığı kurulmuştur.
YARDIMLAŞMA SANDIĞI :
Madde 1- Sandığın adı OSMANİYE CEZA İNFAZ KURUMLARI PERSONELİ YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA DERNEĞİ YARDIMLAŞMA SANDIĞI’dır. İş bu yönetmelikte OSMANİYE CEZA İNFAZ KURUMLARI PERSONELİ YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA DERNEĞİ YARDIMLAŞMA SANDIĞI sadece “YARDIMLAŞMA SANDIĞI”, OSMANİYE CEZA İNFAZ KURUMLARI PERSONELİ YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA DERNEĞİ’de sadece “DERNEK” olarak anılacaktır. Yardımlaşma sandığının kısa adı “OSMANİYE CİK-DER YARDIMLAŞMA SANDIĞI’dır.
Madde 2- Yardımlaşma sandığının merkezi RAHİME HATUN MAH. PROF. DR. HİLMİ KARABORAN CD. POYRAZ REZİDANS SİTESİ B BLOK NO:21 Merkez/OSMANİYE adresindedir. Osmaniye Ceza İnfaz Kurumları Personeli Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı sandığın Fahri başkanıdır.
YARDIMLAŞMA SANDIĞININ AMACI :
Madde 3- Yardımlaşma Sandığının amacı;
Sağlanan kârı üyelerine paylaştırmamak, gelir, faiz veya başka adıyla üyelerine aktarmamak şartıyla;
- Üyelerini tasarrufa alıştırmak.
- Yönetim Kurulunun tespit edeceği hükümlere uygun mikro kredi ve borç para vermek,
- Mali olanakları çerçevesinde piyasadan toptan ve elverişli fiyatlarla satın aldığı tüketim ve ihtiyaç maddelerini üyelerine taksitle satmak,
- Nakil vasıtaları, Menkul ve Gayri Menkuller alıp değerlendirmek,
- Ekonomik gücü arttırıcı faaliyetlerde bulunmak,
- Dernek lokali kurup işletmek,
ÜYELİK :
Madde 4- Osmaniye Ceza İnfaz Kurumları Personeli Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğine üye olanlardan isteyenler Yardımlaşma sandığına üye olabilirler.
Bunun için isteklinin,
- Bu yönetmelikte yer alan hükümlere uyacağını kabul etmesi,
- Örnekleri yönetim kurulunca hazırlanacak üye formu ve taahhütnamesini yardımlaşma sandığına vermesi gereklidir.
Madde 5- Yönetim Kurulunca hazırlanacak taahhütnamede;
- Tüzük hükümleriyle Genel Kurul ve Yönetim Kurulunca alınmış ve alınacak kararlara üyeliğin devamı süresince uyulacağı,
- Her ay Yardımlaşma Sandığına ve alt hesap olan gayrı menkul yatırım fonuna yatırılması taahhüt edilen fon aidatı miktarının her ayın 20’sine kadar yardımlaşma sandığının ve gayri menkul yatırım fonunun banka hesabına aktarılmasını.
- 2 ay üst üste fon aidatlarını ödememeleri halinde üyelikten ihraç edileceğinin kabul ve taahhüt edildiği,
- Yönetim Kurulunca lüzum görülen başkaca hükümlere yer verilir.
ÜYELERİN HAKLARI :
Madde 6- Üyelerin Hakları:
- Genel Kurula katılmak,
- Seçmek ve Seçilmek,
- Bu yönetmelikte yazılan diğer haklardan yararlanmak.
ÜYELERİN GÖREVLERİ :
Madde 7- Üyelerin Görevleri:
- İş bu yönetmelikte kabul edilen hususlara uymak,
- Taahhüt edilen aidat ve borç taksitleri zamanında ödemek,
- Yardımlaşma Sandığı aleyhinde veya Yardımlaşma Sandığının ahenk ve düzenini bozucu eylemlerde bulunmamak,
- Bu yönetmelik hükümleri ile dernek tüzüğü ilgili mevzuata uygun olarak genel kurul ve yönetim kurulunca çıkarılacak yönerge hükümlerine ve kararlara uymaktır.
ÜYELİKTEN AYRILMA (İSTİFA) :
Madde 8- Her üye istediği zaman yardım sandığından ayrılabilir. Ayrılma isteği bulunan üye yazılı olarak Yönetim Kuruluna başvurur. Yönetim Kurulu kararı ilgiliye tebliğ edildikten sonra ayrılma işlemi tamamlanmış olur.
Madde 9-Üyelikten ayrılanlara, varsa borcu mahsup edildikten ve muaccel olan kefalet borçları da tasfiye edildikten sonra mevduatlarının bakiyeleri ödenir. Sair gelirler bilanço yılı sonunda tasfiye edilir.
Madde 10-Ölen üyenin kaydı Yönetim Kurulunca silinir. Mevcut mevduatı borcuna mahsup edilir, mahsuptan arta kalan kısmı sigorta fonunca karşılanır. Borcu bulunmuyorsa mevcut mevduatı kanuni mirasçılarına takip eden ayın 20'sine kadar ödenir.
ÜYELİKTEN ÇIKARILMA (İHRAÇ) :
Madde 11- “5. Madde de yazılı görev ve taahhütlerini geçerli bir mazereti olmadan 3 ay üst üste yerine getirmeyen ve yardımlaşma sandığının çalışmasını güçleştirici ve menfaatlerini zedeleyici hareketlerde bulundukları sabit olanlar Yönetim Kurulu kararı ile üyelikten çıkartılırılar. Haklarında üyelikten çıkartılma işlemi uygulananların hesapları da 9. maddeye göre tasfiye olunur.”
Madde 12- Her ne şekilde olursa olsun yardımlaşma sandığındaki üyeliği sona erenlerin yardımlaşma sandığına olan tüm borçları muacceliyet kesbeder. Borç miktarı tasfiye edilmediği takdirde herhangi bir ihbara veya hüküm alınmasına hacet kalmaksızın kanuni ve idari yollarla tahsis edilir.
Madde 13- Yardımlaşma Sandığı üyeliğinden istifa edenlerin bir defaya mahsus olmak üzere yeniden üyeliğe alınması Yönetim Kurulunun takdirine bağlıdır.
SANDIĞIN GELİRLERİ :
Madde 14- Yardımlaşma Sandığın Gelirleri;
- Üyelerden bir defaya mahsus olmak üzere alınacak giriş aidatı,
- Fon aidatları ve Sandık Geliştirme Fonu kesintileri
- Ticari faaliyet karı
- Üyelere verilecek krediden alınacak kesintiler.
- Banka hesabından alınacak diğer gelirler.
- Yardım ve bağışlar
- Ticari kuruluşlardan elde edilecek komisyonlar
- Umulmadık gelirler
- Varisi olmadan ölen üyelerin bağış hesaplarına nakledilecek olan biriktirme aidatı ve sair alacaklar.
- Sandıktan ayrılıp tahakkuk eden alacağını 5 yıl içinde alamayan üyelerin alacakları.
SANDIĞIN AİDATLARI :
Madde 15-
- Üye giriş aidatı 20,00 TL’dır.
- Alacağın tahsili ile borçlunun veya müteselsil kefil takibi hususunda borçlar kanununun genel hükümleri uygulanır.
BÖLÜM
II
FONLAR :
Madde 16- Bu yönetmeliğin 3. maddesinde açıklanan hususları gerçekleştirmek üzere aşağıdaki fonlar kurulmuştur.
- Biriktirme ve borç para verme fonu: Osmaniye Ceza İnfaz Kurumları Personeli Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Yardımlaşma Sandığı üyelerinin kredi alma ve ödeme işlemleri aşağıdaki esaslara göre belirlenir.
- Yardımlaşma Sandığı’nın her üyesi, birikime başladıklarının 6. ayından itibaren, toplam birikiminin 3 (üç) katına kadar, 6 aydan 48 aya kadar taksitli, faizsiz kredi kullanma hakkına sahiptir.
- Hiçbir üye toplam birikiminin 3 (üç) katından fazla kredi kullanamaz. Her bir üyeye 100.000,00TL’den (yüzbintürklirası) fazla mikro kredi verilmez.
- Yardımlaşma sandığından borç para almak isteyen üyeler Yardımlaşma Sandığı Yönetim Kurulu Başkanlığına ayın 1 ile 10’u arası dilekçe ile müracaatlarını yaparlar. Üyelerin mazeretleri ve acil ihtiyaç durumları oluşması halinde bu tarihten sonra yapılacak olan borç para talepleri zamanında ve süresinde yapılan müracaatlar karşılandıktan sonra ayın 20’sinden itibaren yönetim kurulunca değerlendirilerek karara bağlanır.
- Sandığa borcu olan üye mevcut borcunun %75’ini ödemesi halinde ikinci bir kredi talebinde bulunabilir. Talebi yönetim kurulunca değerlendirilebilir. Ait olduğu ayda toplanan paradan istifa talepleri düşüldükten sonra kalan paranın %70’i ilk kredi taleplerine, %30’u diğer kredi taleplerine verilir. Dilekçe veriliş tarihine göre yönetim kurulunca sıraya konur, acil hallerde üyenin acil hali belgelendirmek şartıyla dilekçe sırasına bakılmaksızın yönetim kurulunca değerlendirilir.Üyenin Yardımlaşma Sandığına olan borcu istifa etmesine gerek kalmaksızın yılda bir kez mevcut birikimden borcuna mahsup edilerek yapılabilir.
- Üyelere, dilekçeli talepleri üzerine alınacak olan Yardımlaşma Sandığı Yönetim Kurulu Kararı ile borç para verilir.
-
Borç isteyen üyelerin fazla olması halinde Kredi kullanımındaki öncelik veya sıralama aşağıdaki durumlar dikkate alınarak değerlendirilir. Borç vermede nihai karar Yönetim Kurulu Başkanlığı’nca verilir.
- Ölüm (anne, baba, eş ve çocuklarının birinin vefatı)
- Trafik Kazası (Kendisi, anne, baba, eş ve çocuklarından birinin kaza yapması), tedavi gideri yüksek olan bir hastalığa yakalanması.
- Üyenin kendisinin veya çocuklarının evlenmesi
- Üyenin eksi hesap, kredi kartı, maliye, vergi borcu gibi acil borç ödeme durumu
- Üyenin veya eşinin doğum yapması/ yapacak olması
- Üyenin ev satın alması
- Üyenin araba satın alması
- Diğer mazeretler
- Borç verilen miktar faizsiz olarak verilir ve 6 aydan 48 aya kadar taksitlendirilir. Kredi alan üye tarafından belirlenecek olan taksit sayısının aylık eşit ödemeler halinde tekrardan Yardımlaşma Sandığına ödenir.
- Verilen borç para, bankaya verilecek talimat ya da internet bankacılığı ile üyenin istediği banka hesabına yatırılabilir.
- Kredi çekme işleminde öncelik o an Yardımlaşma Sandığına kredi borcu bulunmayan ilk kredi alacak olan üyelerindir. Bu üyelerin istemiş olduğu krediler her ayın 15. günü veya takip eden ilk mesai günü üyenin banka hesabına havale ya da EFT yapılır.
- Sandığa kredi borcu olup ihtiyacı nedeniyle kredi yenileme talebinde bulunan üyelerin talepleri her ayın 15. günü sandık hesabındaki para durumu dikkate alınarak Yönetim Kurulunca değerlendirilir ve karara bağlanır. Kredi yenilenmesi uygun görülenlere devam eden kredi borcunu kapatması, birikim mevduatından mahsup ettirmesi istenir. Üyeye talep ettiği krediden, borcunun ve kesintilerinin mahsup edildikten sonra kalan net tutarın ödeneceği bildirilir.
- Alınan kredilerin geri ödemelerinde aylık taksit miktarı en düşük üyelik aidatı miktarından az olamaz.
- Sandıktan alınan her krediden %2 oranında kesinti sigorta fonuna, taksit sayısına göre yapılan kesinti ise sandık geliştirme fonu hesabına aktarılır, kalan net tutar üyenin banka hesabına havale ya da EFT yapılır.
- Üye ihtiyacı durumunda, birikim yapmaktan feragat ederek toplam parasının en fazla yarısına kadar olan kısmını çekme talebinde bulunabilir. Sandığa kredi borcu bulunan ve ödemesi devam eden hiçbir üye, borcunun %75’ini kapatmadan, birikmiş parasından bir kısmını çekme talebinde bulunamaz. Toplam birikmiş parasının bir kısmını alacak olan üye Yönetim Kuruluna durumunu izah eden bir dilekçe ile başvurur, konu Yönetim Kurulu’nda üyenin durumu ve sandığın imkan ve şartlarına göre değerlendirir, eğer uygun görülürse alınacak olan Yönetim Kurulu Kararı ile birikiminin bir kısmı kendisine iade edilir ve bu miktar toplam birikiminden düşülür. Yardımlaşma Sandığı üyeliğinden ayrılacak olanların kredi borcu olması halinde mevcut birikimi borçlarına mahsup edilir, eğer hala borcunun kapanmaması halinde kalan kısmı yardımlaşma sandığı hesabına yatırıldıktan sonra, borcu yok ise toplam birikimleri istifadan sonraki ayın 15’inde öncelikli olarak ödenir. Kredi talepleri bu ödeme işleminden sonra değerlendirilir.
- Üyenin talep etmesi halinde, askere gitmesi veya belirli bir süre ücretsiz izne ayrılması durumunda, aidat ve kredi ödemesi Yönetim Kurulu Kararı ile askerlik veya ücretsiz izin süresince dondurulabilir. Acil hallerde ve üyenin ödeme güçlüğü çekmesi halinde, aidatı ve/veya varsa kredi borcu ödemeleri 3 (üç) aya kadar yönetim kurulu kararı ile ertelenebilir.
- Bu durumların dışında kalan tüm konularda nihai karar Yardımlaşma Sandığı Yönetim Kuruluna aittir.
- Gayrimenkul Yatırım Fonu: Biriktirme ve borç para verme fonunda biriken paradan ayda 50,00TL gayrımenkul yatırım fonu hesabına aktarılır. Yardımlaşma Sandığına üye olan her üyeden bu kesinti yapılır. Üye istediği takdirde bu fona yapılan kesinti miktarını 50 ve katları olarak artırıp azaltabilir, fona her zaman dışarıdan para yatırabilir, yardımlaşma sandığına kredi borcu olsa bile birikim mevduatının %50’sini hisse sahibi olmak için gayrımenkul yatırım fonuna aktarabilir. Üyenin kredi talep etmesi halinde gayrımenkul yatırım fonunda bulunan parası ile birikim mevduatının toplamı dikkate alınarak kredi verilir. Şayet üye gayrımenkul yatırım fonunda bulunan birikimi ile hisse satın almışsa, sadece kalan tutarı birikim aidatına eklenir. Fonda biriken miktar Yönetim Kurulunca gayrimenkul alınarak değerlendirilir. Her üye gayrimenkul yatırım fonuna ödediği toplam miktarın hisse oranına göre gayrimenkul yatırım fonunda hisse sahibi olur. İsteyen üye yıl sonunda gayrımenkul yatırım fonundaki parasının tamamını yada bir kısmını yardımlaşma sandığına aktarabilir. Yönetim Kurulunca planlanan gayrımenkul alımları kısa mesaj ve web sitesi aracılığı ile üyelere duyrulur, mevcut üyelerin salt çoğunluğunun yazılı olurları alınarak karara bağlanır. Yapılacak yatırıma katılmak istemeyen üyenin parası, istemesi halinde içinde bulunulan yılın aralık ayının 15.gününden sonra birikim mevduatına aktarılır.
- Nakit Avans fonu: Biriktirme ve borç para verme fonundan Yönetim Kurulunun belirleyeceği miktarda aktarılması ile oluşur. Yardımlaşma Sandığı üyelerinden isteyen üyelere ay içerisinde Yönetim Kurulunun belirleyeceği miktarda faiz ve masraf kesilmeden nakit avans verilir. Nakit Avans fonunda bulunan para kasada muhafaza edilir ve Yardımlaşma Sandığının hesaplarını tutmak üzere yönetim kurulu tarafından görevlendirilen kişi tarafından üyelere verilip alınması takip edilir.
- Sigorta fonu: Üyelere verilen kredilerin tamamından kredi verildiği tarihte %2 oranında kesilen paraların aktarılması ile oluşur ve Yardımlaşma Sandığı hesabı altında açılacak olan ayrı bir banka hesabına yatırılır. Kredi verilen üyenin ölümü durumunda, mevcut mevduatının borcundan düşülmesinden sonra, yardımlaşma sandığına olan borcu fonda bulunan para ile kapatılır. Fonda bulunan miktar bilanço döneminde hesabına iade edilmek üzere, yönetim kurulu kararı ile üyelere kredi ve avans olarak kullandırılabilir. Kesinti miktarının azaltılmasına yönetim kurulu, artırılmasına ise genel kurul karar verir.
- Sandık Geliştirme Fonu: Üyelere verilen kredilerin tamamından kredi verildiği tarihte, 0-12 aytaksit için %5, 13-24 ay taksit için %6, 25-36 ay taksit için %7, 37-48 ay için %8 oranında sandık hesabından, bankada açılan sandık geliştirme fonu hesabına aktarılacak para ile oluşturulan fondur. Kredi talebinde bulunan her üye bu kesintiyi fona bağış olarak peşinen kabul etmiş sayılır. Bu fondan sandık faaliyetlerini yerine getirme, iyileştirme, geliştirme, kamu görevlisi olmayan yönetim ve denetim kurulu üyelerinin her birine verilecek her toplantı başı huzur hakkı (en düşük aidat tutarının iki katından fazla olamaz), toplantı katılım ücreti, taziye giderleri, evlilik yardımı, doğum yardımı, öğrenci bursu, ödüller ve diğer giderler için belgelemek suretiyle, yönetim kurulunca harcama yapılır. Sandık Geliştirme Fonundan karşılanan evlilik, doğum, öğrenim yardımı, ödüller ve 1.derece yakını (anne, baba, eş ve çocuk) ölenlere yapılan taziye yardımı bedelleri her yıl ocak ayında yönetim kurulu kararı ile belirlenir. Kamu görevlisi olmayan Yönetim ve Denetim Kurulu Üyelerine verilen huzur hakkı ve/veya toplantı başı ücretten güncel gelir vergisi ve damga vergisi kesildikten sonra kalan kısmı sayman tarafından düzenlenen çeşitli ödemeler bordrosu düzenlendikten sonra üyeye ödenir. Mali kesintiler sayman tarafından muhasebeleştirildikten sonra vergiler ilgili kuruma yatırılır.
BİRİKTİRME VE BORÇ PARA VERME FONU:
Madde 17- Üyenin her ay ödeyeceği fon aidatı 250,00TL ile 1.500,00TL arasında olup, üye 50 ve katları olacak şekilde istediği kademeden aidat ödemesi yapabilir. Üyenin istediği kademeden aidat ödemesi yapabilmesi için dilekçe ile yönetim kuruluna müracaat etmesi ve yönetim kurulunun konu ile ilgili karar vermesi gerekir. Aidat artımı veya azaltılması ise her ay yapılabilir. Ancak nihai karar yönetim kuruluna aittir.
Madde 18-Yardımlaşma Sandığının parası bankalarda vadesiz tasarruf hesaplarında değerlendirilir. Devlet tahvili alınabilir, fon hesabına yatırılabilir.
Madde 19-Yardımlaşma Sandığının genel denetimi 5253 sayılı dernekler kanununun ilgili maddelerine göre yapılır.
BORÇ ALMA KOŞULLARI:
Madde 20-Borç alma koşulları Yönetim Kurulu tarafından hazırlanarak Genel Kurulun onayına sunulacak uygulamalı yönerge esaslarına göre tesbit edilecektir. Genel Kurul uygulamalı yönergenin onanması ve yürürlüğe konulması için yönetim kuruluna yetki verir.
BÖLÜM
III
SANDIĞIN ORGANLARI :
Madde 21- Sandığın organları şunlardır.
- Genel Kurul
- Yönetim Kurulu
- Denetim Kurulu
A) GENEL KURUL :
Madde 22- Genel Kurul Yardımlaşma Sandığının en yüksek organıdır. Her üye genel kurulun tabii üyesidir. Her üyenin genel kurulda bir oy hakkı vardır üye oyunu bizzat kullanmak zorundadır.
GENEL KURULUN GÖREV VE YETKİLERİ:
Madde 23-Genel Kurulun Görev ve Yetkileri aşağıda gösterilmiştir.
- Bilanço, gelir gider cetveli, yönetim kurulu faaliyet raporları ile denetim raporlarını inceleyerek kabul veya reddetmek,
- Yönetim Kurulu üyeleri ve deneticileri ibraz etmek,
- Yönetim Kurulu üyeleri ve Denetim Kurulu Üyelerini seçmek,
- Yardımlaşma Sandığının çalışma programlarını tespit etmek,
- Yardımlaşma Sandığının Uygulamalı Yönergesini değiştirmek,
- Yönetim Kurulunca hazırlanacak yıllık bütçe tasarılarını aynen veya değiştirerek kabul etmek,
- Kamu görevlisi olmayan Yönetim Kurulu üyelerine ve deneticilere huzur hakkı verilip verilmeyeceğine, verilecekse miktarlarını belirlemek,
- Yardımlaşma Sandığının tasfiyesi (feshi) hakkında karar vermek,
- Yardımlaşma Sandığının faaliyetlerinin yürütülmesi ve fonların idaresi için dışarıdaki ticari kişi ve kuruluşlarla anlaşma yapılması hususlarında yönetim kuruluna yetki vermek.
OLAĞAN GENEL KURUL TOPLANTISI:
Madde 24- Olağan genel kurul toplantısı yönetim ve denetim kurulu üye seçimleri 2013 yılından itibaren 3 yılda bir ARALIK ayı içerisinde yönetim kurulunun çağrısı üzerine yapılır. Genel Kurul Toplantılarını yönetim kurulu başkanı açar ve ilk olarak toplantıyı yönetmek üzere genel kurul çoğunluğu ile bir başkan ile tutanaklara yazmak için iki katip ve oyları toplamak ve ayrımını yapmak içinde bir oy toplayıcı seçilir.
Yardımlaşma sandığı olağan genel kurul toplantısının, Osmaniye Ceza İnfaz Kurumları Personeli Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Olağan Genel Kurul Toplantısı ile eş zamanlı yapılması zorunludur.
OLAĞANÜSTÜ GENEL KURUL TOPLANTISI :
Madde 25- Genel Kurul gerekli hallerde yönetim ve denetim kurulunca olağanüstü toplantıya çağrılabilir. Üyelerden en az 5’te birinin yazılı başvurusu halinde yönetim ve denetim kurulu olağanüstü genel kurul toplantısı çağrısını yapmak zorundadır.
TOPLANTI KARARLARI VE NİSABI :
Madde 26- Genel Kurulun olağan veya olağanüstü toplanabilmesi için toplantıya davet tarihindeki üyelerin yarısından bir fazlasının toplantı günü hazır bulunması zorunludur. İlk toplantıda çoğunluk sağlanamazsa ikinci toplantı bir hafta sonra yapılır. Ancak bu ikinci toplantıya katılacak üye sayısı Yardımlaşma Sandığı Yönetim ve Denetim Kurulları üye tam sayısının iki katından az olamaz. İkinci toplantıda hazır bulunan üyelerin sayısı ne olursa olsun birinci toplantıya ait gündem görüşülerek karara bağlanır. Kararlar toplantıda bulunanların yarısından bir fazlası ile alınır ancak yönerge değişikliği veya Yardımlaşma Sandığı feshine ilişkin kararlar hazır olan üye sayısının 2/3 çoğunluğunca alınır.
TOPLANTIYA KATILANLAR CETVELİ :
Madde 27- Genel Kurul toplantısına katılan her üye Genel Kurulda hazır bulundurulan ve bütün üyelerin sıra numaraları ile ad ve soyadlarını gösteren cetvellerde kendi adını bularak isminin karşısını imzalar. Bu cetvel toplantı yerinde tüm üyelerin görebileceği bir yere asılır. Yardımlaşma sandığı üyeleri vekaleten temsil edilemezler.
GENEL KURUL TOPLANTI TUTANAĞI VE TOPLANTIYA AİT DİĞER BELGELER :
Madde 28- Genel Kurul olağan ve olağanüstü toplantılarında görüşülerek karara bağlanan işler için divan başkanı ve katip üyeler tarafından imzalanan bir tutanak düzenlenir.
Madde 29- Genel Kurulun toplantıya çağrılması, toplantı gündemi ve yeri, toplantı ve karar yeter sayısı ve kararların üyelere duyurulması konularında Dernek tüzüğünün bu konuları düzenleyen 10-11-12 ve 13. Maddeleri hükümleri uygulanır.
Madde 30-Yardımlaşma Sandığının işleri, Genel Kurulca üç yıl için seçilecek 5 (beş) asil üyeden meydana gelen bir yönetim kurulu tarafından yürütülür. Genel Kurulca ayrıca 5 (beş) yedek üye seçilir. Süresi sona eren Yönetim Kurulu üyeleri yeniden seçilebilir. Osmaniye Ceza İnfaz Kurumlarında Müdür kadrosunda görevli bulunanlar (Kurum Müdürü, Kurum 2.Müdürü ve İdare Memuru vb.) Yönetim Kuruluna seçilmek için aday olamazlar ve hiçbir surette seçilemezler.
Madde 31-Yönetim Kurulu ilk toplantısında aralarından bir Başkan, bir 2.Başkan, bir Sekreter ve bir Sayman ve yönetim kurulu üyelerini seçer. Görüşme ve kararların geçerli olabilmesi için toplantıda çoğunluğun bulunması zorunludur. Kararlar oy çokluğu ile alınır. Oylar şahsi olup, Yönetim Kurulu Başkanının oyu iki oy sayılır. Başkasının adına vekaleten oy kullanılmaz. Özürsüz olarak birbiri ardınca üç toplantıda hazır bulunmayan üye çekilmiş sayılır ve yerine en çok oy almış yedek üye getirilir.
YÖNETİM KURULUNUN GÖREVLERİ :
Madde 32- Yönetim Kurulunun Başlıca Görevleri Şunlardır:
- Yasaların, uygulamalı yönergenin kendisine verdiği diğer işleri yapar ve yetkilerini kullanır. Yardımlaşma Sandığında ücret karşılığı çalıştırılacak personelin ücretini tespit eder, işe alınma ve ilişik kesme işlemi hakkında karar verir.
- Dernek Yönetim Kurulunca verilecek yetkiye dayanılarak Yardımlaşma Sandığı ile ilgili konularda mahkemeler ve idari makamlarında Yardımlaşma Sandığını temsil etmek, Yardımlaşma Sandığına izafeten her türlü hukuki tasarruflarda bulunmak.
- Bankalara ve şahıslara karşı Yardımlaşma Sandığını temsil eder.
- Bu uygulamalı yönerge hükümlerine uygun olarak üyelere yapılacak yardım işlerini düzenleyip uygular.
- Çalışma programı hazırlayıp Genel Kurul’a sunar.
- Yardımlaşma Sandığına üye olmak isteyenlerin üyelikleri hakkında karar verir.(Genel Kurul toplantılarından önceki üç gün içinde üye kaydı yapılamaz.)
- Genel Kurul için gündem hazırlar, toplantıyı gerçekleştirir.
- Gerektiğinde uygulamalı yönerge değişikliği için öneriler hazırlar, Genel Kurul’a sunar.
- Yıllık gelir ve gider işlemlerini yapar, Yönetim Kurulu dönem çalışma raporunu hazırlar ve gelecek dönem için bütçe tasarısını da hazırlayarak Genel Kurula sunar.
- Genel Kurul toplantısında alınan kararları yerine getirir.Yönetim Kurulu kararlarını üyelere duyurur.
- Yardımlaşma Sandığı fonları ile ilgili uygulamalı yönergeyi hazırlayıp Genel Kurulun onayına sunmak, mikro kredi ve diğer borç alacaklardan istenecek hizmet bedeli, kesinti oranlarını, şartlarını belirlemek.Mikro kredi alıp da kredisini ödemeyen üyeden tahsilat yapmak için yönetim kurulu kararı ve banka ekstresi ile Osmaniye İcra Mahkemelerine başvurmak.
- Kamu görevlisi olmayan Yönetim ve Denetim Kurulu üyelerine ödenen toplantı başı ücret ve/veya huzur hakları için çesiştli gelirler bordrosu düzenlemek, tahakkuk eden kesintileri ilgili kuruma yatırmak .
Madde 33-Yardımlaşma Sandığını hükümlülük altına sokucu her türlü yazı ve belgelerin yönetim kurulunun iki üyesi tarafından imzalanması zorunludur. Kimlerin imzaya yetkili olacağı yönetim kurulunca kararlaştırılır.Ancak internet bankacılığı işlemleri için iki üye şartı aranmaz.
Madde 34- Yönetim Kurulu, Yardımlaşma sandığının işlerinin iyi görülmesinden, defterlerle hesapların düzgün tutulmasından kayıtların doğruluğundan ve yardımlaşma sandığının parası ile mallarının muhafazasından Genel Kurula ve Derneğe karşı sorumludur. Genel Kurul, sorumluluğu gerektiren durumu ortaya çıkan yönetim kurulu üyelerini görevinden uzaklaştırarak yerlerine yenilerini seçer. Ayrıca görevden uzaklaştırılan üyeler hakkında kanuni işlem için gereğini yapar.
C) DENETLEME KURULU :
Madde 35- Yardımlaşma Sandığının iş ve hesaplarını sürekli olarak denetlemek üzere Genel Kurulca 3 yıllık süre için 3 Asil 3 Yedek üye denetçi seçilir. Kurul, üyelerden birini başkan seçer. Süresi biten denetçiler tekrar seçilebilirler herhangi bir sebeple görevini yapamayan denetçi yerine yedek üye görevlendirilir. Denetim Kurulu üyeleri gerek birlikte gerekse ayrı ayrı yardımlaşma sandığının bütün iş ve hesaplarının Genel Kurul adına incelemekle görevlidirler. Yönetim Kurulu istediğinde bütün hesap belge ve yazıları denetçilere (Denetim Kurulu’na) vermekle yükümlüdür. Denetim Kurulu ( Denetçiler) yıllık bilanço ve sonuç hesaplarını inceleyerek görüşlerini genel kurula birlikte veya ayrı ayrı sunacakları raporla bildirirler. Yönetim Kurulu toplantısına katılabilirler, fakat oy kullanamazlar. Denetleme sonucunun önemine göre gerekirse Genel Kurulun toplanmasını sağlarlar. Yılda en az bir kez toplanıp, denetim kurulu raporu hazırlarlar.
BÖLÜM
IV
MÜTEFERRİK HÜKÜMLER :
Madde 36- Yardımlaşma sandığının tutacağı defterler:
Yardımlaşma Sandığı aşağıda yazılı defterleri tutmak zorundadır.
- Üye kayıt defteri.
- Karar defteri.
- Gelen ve giden evrak defteri
- Yevmiye defteri, defteri kebir, envanter defteri
- Demirbaş defteri
- Alındı belgesi kayıt defteri
Madde 37- Yardımlaşma Sandığınca kurulup işletilecek satış yerleri, ticari işletmelerce tutulan defter örneklerine benzer defterleri tutar ve kayıtlarını yaparlar, bu defterlerinde noterlerce/ İl dernekler müdürlüğünce onaylanması zorunludur.
Madde 38- Yardımlaşma Sandığı tarafından kurulan fonların her biri için özel defter tutulur. Bu defterlerin hangi fon hesabına dair olduğu belirtilir. Fonlara katılan üyelerin bu konudaki durumu deftere işlenir.
Madde 39- Yardımlaşma Sandığı giderleri şunlardır:
- Demirbaş alım giderleri.
- Kırtasiye, PTT ,Noter, Avukat ve Mahkeme giderleri
- Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulu üyelerinin Yardımlaşma Sandığı için yaptıkları zorunlu giderler.
- Çalıştırılanlara verilen ücretler
- Kiralanan gayrı menkullerin kira ücreti ile elektrik, su masrafları ile diğer zorunlu giderleri.
- Gayrimenkullerin bakım ve onarım giderleri ile elektrik, su masrafları ve diğer zorunlu giderler.
- Umulmadık diğer zorunlu giderler.
- 25.12.2013 tarihli Olağan Genel Kurul Kararı gereğince mevcut fonlara eklenen Sandık Geliştirme Fonundan: Yardımlaşma sandığı faaliyetlerini yerine getirme, iyileştirme, geliştirme, kamu görevlisi olmayan yönetim ve denetim kurulu üyelerinin her birine verilecek toplantı başı huzur hakkı ve/veya toplantı ücreti (en düşük aidat tutarının iki katından fazla olamaz), toplantı ücreti, taziye giderleri, evlilik yardımı, doğum yardımı, öğrenci bursu, ödüller ve diğer giderler için belgelemek suretiyle, yönetim kurulunca harcanır.
YÖNERGE DEĞİŞİKLİĞİ:
Madde 40-Yardımlaşma Sandığının Yönergesinin değiştirilmesi, Genel Kurul gündeminde bu konuda özel bir maddenin bulunmasına ve hazır olan üyelerin en az 2/3 sinin kabul oyu vermelerine bağlıdır. Gündemde bu konuda madde yoksa önerge ile eklenemez. Yönerge değişikliği için olağanüstü genel kurul düzenlenebilir.
Madde 41- Sandığın bütün mal ve hakları dernek malı sayılır, taşınmaz dernek adına tescil edilir, kullanma hakkı sandığa devredilir. Bu mallara karşı işlenen suçlar derneğin mallarına karşı işlenmiş sayılır. Yardımlaşma Sandığı mallarına karşı suç işleyenler dernek mallarına karşı suç işleyenler gibi cezalandırılırlar.
BÖLÜM
V
YARDIMLAŞMA SANDIĞININ FESHİ İLE KENDİLİĞİNDEN DAĞILMIŞ SAYILMA :
Madde 42- Yardımlaşma Sandığının feshi ile kendiliğinden dağıtılmış sayılma dernek tüzüğünün 25 ve 26 madde gereğince mümkün olacaktır.
TASFİYE :
Madde 43- Yardımlaşma Sandığının Feshi halinde:
Yardımlaşma Sandığının borçları ödendikten sonra kalan kısmı Yardımlaşma Sandığı üyelerinin ve hak sahiplerini tasfiye tarihindeki müktesep haklarının tam karşılıkları aktüer tarafından yapılacak hesaplara göre ödenir.
Madde 44- Bu yönetmelikte hüküm bulunmayan konu ve durumlarda
- Dernekler kanunu
- Medeni kanun
- İçişleri Bakanlığının bu konudaki yönetmelik hükümleri uygulanır. Bunlarda da çözüm getirecek açıklık yoksa ilgili düzenlemelerden yararlanılarak Genel Kurul kararı yada Yönetim Kurulu Kararı ile sonuçlanır.
İş bu yönerge 44 maddeden ibarettir. 24.12.2022
Volkan DURMUŞ Hacı YILMAZ Malik Cem BÜYÜKİKİZ
Yön.Kur.Başkanı Başkan Yardımcısı Sekreter
Ufuk ACAR Nizam AKYOL
Sayman Üye